Dit zijn de belangrijkste webdesigntrends in 2023

Dit zijn de belangrijkste webdesigntrends in 2023

Portrait of stylish young man in trendy colorful jacket with music player posing with beautiful girl isolated over grey background

Webdesign is zo veel meer dan alleen kleur, lettertypes en afbeeldingen. De gebruikerservaring is alles: je wil een website die er goed uitziet, goed presteert én aantrekkelijk is voor alle websitebezoekers! Wij zetten de belangrijkste webdesigntrends voor je op een rij:

  1. De Y2K Aesthetic is terug!
  2. Gebruik AI om je een handje te helpen
  3. Tekstgrootte en mobiele websites
  4. Pas inclusive design toe
  5. Snellere en beter presterende websites

1. De Y2K Aesthetic is terug!

Je ziet ze (weer) overal: mensen die rechtstreeks uit een Britney Spears-clip uit 2000 lijken te zijn gestapt. De Y2K aesthetic is helemaal terug en dat komt naar voren in onder andere mode, muziek en kunst.

Niet gek dus dat webdesign ook volgt, met lettertypes, cursors en pixelated afbeeldingen die doen denken aan (of misschien zelfs verlangen naar?) de begindagen van het internet.

Een nadeel aan de early 2000s was wel dat het internet langzaam was. Als je boven een bepaalde leeftijd bent, kun je je vast en zeker nog herinneren dat het downloaden van één liedje soms uren kon duren terwijl je stiekem de telefoonlijn bezet aan het houden was.

Dat langzame internet uitte zich ook in webdesign: ontwerpen waren simpel, met weinig grote afbeeldingen (want die laden langzaam), en dus vaak lag de nadruk op tekst. En dat zien we terug in de webdesigntrends van nu. Ben jij fan van deze retro look?

coolors
Coolors.co

2. Gebruik AI om je een handje te helpen

Deze ontwikkeling is natuurlijk al een paar jaar aan de gang, maar AI is here to stay: ze worden steeds slimmer en kunnen steeds beter voorspellen wat we willen. Los van de vraag of de wereld over een paar jaar gerund wordt door robots, kunnen we er nu in ieder geval nog van profiteren.

AI’s voor afbeeldingen, zoals die van Midjourney of DALL-E waren vorig jaar volop in het nieuws over webdesigntrends. Of iets recenter: de kwaliteit van complete teksten die ChatGPT genereert deed een hoop mensen versteld staan.

Maar je kunt AI ook inzetten voor simpelere dingen. Een tool als Coolors creëert een perfect bij elkaar passend kleurenpallet voor je met slechts één druk op de knop! Handig als je even wat inspiratie nodig hebt voor die accentkleur in je ontwerp.

mouthwash
Mouthwash.co

3. Tekstgrootte en mobiele websites

Een andere belangrijke trend die we dit jaar zien is groot, groter, grootst als het gaat om lettertypes!

Het is natuurlijk altijd belangrijk om een goed leesbare website te hebben. Inmiddels heeft mobiel desktop bijna ingehaald als het gaat om internetgebruik: 49,78% versus 50,22%! Nu we dus bijna alles op onze smartphones doen, is het altijd goed om daar in je design extra aandacht aan te besteden.

Wij raden deze lettergroottes aan om te gebruiken op je website:

TekstMobiele interfaceDesktopinterface
H13426
H22822
H32217
H42015
Body1713
pinterest
Pinterest.com

4. Pas inclusive design toe

Deze trend is zeker niet nieuw, maar stijgt in 2023 naar nieuwe hoogtes. Inclusive design is een benadering voor het creëren van producten, diensten en omgevingen die toegankelijk zijn voor iedereen, ongeacht leeftijd, vaardigheden of achtergrond.

Door inclusive design toe te passen in hun werk, kunnen ontwerpers meer gebruiksvriendelijke en toegankelijke producten en diensten creëren. Dit heeft betrekking op tekstgrootte, maar je kunt ook denken aan een lichte en donkere modus, audio transcripts, of de stockfoto’s die je kiest.

Daarom nemen we dit ook altijd mee in de UX-ontwerpen voor onze klanten. Want hoe meer mensen je website kunnen bezoeken en goed kunnen gebruiken, hoe meer mensen toegang hebben tot je producten en diensten!

old and new race car

5. Snellere en beter presterende websites

Een website die snel laadt, daar wordt iedereen blij van. Maar ook de algoritmes van Google worden steeds slimmer, en tegenwoordig wordt de snelheid van je website ook meegenomen in het bepalen van je SEO-ranking.

Google’s Page Experience System houdt rekening met de gebruikerservaring van een website. Hoewel de kwaliteit van de informatie nog steeds het allerbelangrijkst is, kun je met een goede UX dus net het verschil maken.

Zorg er dus voor dat de UX van je website on fleek is, en let vooral op deze zaken:

  • Snelheid
  • Mobiele responsiveness
  • Toegankelijkheid
  • Security

2023 draait om de bezoekers van je website

Het design van je website en de gebruikerservaring kunnen de beslissing om voor jouw product te gaan, maken of breken. Als je al een paar jaar niks met je website hebt gedaan, kun je er dus de donder op zeggen dat hij gedateerd zal aanvoelen voor de bezoekers en niet voldoet aan de laatste webdesigntrends. Tijd voor actie dus!

Kan jouw website wel een update gebruiken, zowel qua design als prestaties? Ga de uitdaging aan, en doe het met Z-Studio!